Zomer en wintertijd de klok verzetten

Zomer en wintertijd en de impact op de verschillende tijdzones 

Hoe is het verschil tussen zomer- en wintertijd ontstaan?  

De landen die zich dichter bij de evenaar bevinden, voelen dit probleem veel minder. De lengte van het aantal zonuren verschilt namelijk veel minder en heeft zo goed als geen impact of het nu zomer of winter is. De landen die zich dichter bij de noord- of zuidpool bevinden merken wel degelijk een gigantisch verschil, met in sommige landen onbestaande nachten in hoogzomer.  

Een boom groeiend in een glazen pot met kleingeld

Welke impact hebben de zomer- en wintertijd op ons dagelijks leven? 

Elk jaar staan we twee keer voor dezelfde uitdaging: de klok een uur vooruit of achteruit zetten.
Hoewel het misschien een eenvoudige aanpassing lijkt, is de uurverandering voor veel mensen nog steeds moeilijk. Vooral in België en Nederland – waar de kortere dagen en langere avonden vaak leiden tot somberheid en zelfs depressiviteit – kan de uurwisseling een grote impact hebben op ons dagelijks leven.
En hoe moet het dan wanneer je samenwerkt met mensen in een andere tijdzone? Of familieleden en vrienden die je op de hoogte wil houden? 

Het effect van de uurverandering in België en Nederland

Gent op een donkere winteravond

Samenwerken over verschillende tijdzones heen

Ina De Becker voor haar computerscherm, kijkend op haar horloge

Voor sommigen betekent dit dat hun werkdag plotseling begint of eindigt op een heel ander tijdstip, wat hun productiviteit en welzijn kan beïnvloeden.
Het kan ook leiden tot miscommunicatie, gemiste afspraken en meer stress. 

Niet elk land doet mee met de uurverandering

Uurverschil tussen Paraguay en België

In tegenstelling tot de meeste Europese landen, blijven bijvoorbeeld landen als Japan en India ook het hele jaar door op dezelfde tijd. Dit kan leiden tot een tijdsverschil van meer dan twee uur met landen die wel de klok verzetten.
Voor digital nomads, expats of reizigers die al dan niet tijdelijk in deze landen wonen, kan het wennen aan deze tijdsverschillen een uitdaging zijn. De uitdaging is des te groter voor digital nomads die regelmatig van tijdzone veranderen.
Een videocall inplannen wordt dan opeens weer een stuk moeilijker.  Je moet namelijk niet enkel rekening houden met de tijdsverschillen bij je meetingpartners, maar eveneens met het feit of een land al dan niet de zomer- en wintertijden volgt.

Hoe ga je het best om met deze uurverandering? 

Ina De Becker in bed met een verduisterend masker

Kunnen we het zomer- en winteruur maar beter afschaffen?

In 2019 werd in het Europees Parlement gestemd voor een afschaffing van de zomer- en wintertijd.
Zo zou het natuurlijke levensritme terug meer overeenkomen met de stand van de zon (om 12u ‘s middags, staat de zon normaal op haar hoogste punt).
Uiteindelijk werd in 2021 beslist dat de beslissing hierover uitgesteld wordt en de uurverandering nog enkele jaren gewoon zal doorgaan. 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *