Verhuizen naar het buitenland met een auto-immuunziekte
Verhuizen naar het buitenland met een auto-immuunziekte een goed idee? Obstakels zijn er om te overwinnen!
Verliefd, verloofd… ziek
Toen ik mijn partner leerde kennen tijdens mijn wereldreis, lag er een mooie toekomst voor ons. Het begon allemaal na een fantastische verloving in de woestijn van Dubai. Wat een sprookje zou moeten zijn, veranderde kort daarna in een nachtmerrie. Eens thuisgekomen van onze reis voelde ik me slecht, heel slecht. Ik kon mijn bed niet meer uit, had pijn, hield veel vocht vast en voelde me futloos. Al snel werd ik getest op COVID-19, maar deze test bleek negatief.
Ik vroeg de dokter om me te testen op klierkoorts, maar de enige manier om dit te testen is door bloed te laten trekken… mijn ergste nachtmerrie. Ik had dit op 25-jarige leeftijd nog nooit durven laten doen (shame on me)!
Diagnose: de auto-immuunziekte Hashimoto
Kort daarna – in februari 2021 – kreeg ik de diagnose van de ziekte Hashimoto. Dat is een auto-immuunziekte waarbij de schildklier ontstoken is.
Het langetermijngevolg daarvan is een te traag werkende schildklier. Deze ziekte heeft gevolgen op vele systemen en organen van het lichaam, waardoor zich een groot aantal uiteenlopende klachten kunnen voordoen.
Denk maar aan vermoeidheid, gewichtstoename, een lage lichaamstemperatuur, haaruitval, obstipatie, pijn en krampen in de spieren en ga zo maar door. Om de ziekte op te volgen moet ik tweemaal per jaar bloed laten trekken en dagelijks medicatie nemen.
Toch naar het buitenland met een auto-immuunziekte?
Op het moment van de ontdekking hadden mijn man Mario en ik al plannen om naar het buitenland te verhuizen. Ik maakte me meteen zorgen of ik met deze aandoening wel zou kunnen verhuizen, of ik de juiste medicatie in Spanje zou kunnen vinden en of ik een dokter zou vinden bij wie ik me veilig voelde voor een bloedonderzoek (nog steeds mijn ergste fobie).
Pendelen tussen België en Spanje
Tijdens het eerste jaar pendelde ik tussen België en Spanje en ging ik voor mijn bloedonderzoek en medicatie tweemaal per jaar naar België. Tot mijn ziekteverzekering in België niet meer geldig was en ik opeens tien keer zoveel betaalde voor mijn medicatie die voordien bijna gratis was. Ik schrok me een bult toen de apotheker mij de rekening gaf. Negentig euro voor drie doosjes in plaats van negen euro voordien. Ik besloot me hierover te zetten en besefte dat ook dit een onderdeel van de emigratie is.
Op zoek naar een ziekteverzekering in Spanje
In Spanje kan je je aansluiten bij een privéverzekering en heeft elke inwoner die sociale bijdrage betaalt als zelfstandige of werknemer recht op een ziekteverzekering van de overheid.
Ik ging op zoek naar een dokter en specialist en liet bloed trekken. Zoals alles in Spanje was ook dit een beetje zoeken…
Welke dokter werkt privé? Wie trekt er bloed? Moet ik hiervoor naar een speciaal centrum?
Maar na enkele weken onderzoek wist ik waar ik stond. Mijn bloedwaarden werden opgevolgd en mijn medicatie werd voorgeschreven. En het gekste van al? Ik vond bloed trekken hier veel minder eng omdat ik naar een speciaal centrum ging en ze hier – sorry voor de details – extra dunne naalden gebruiken.
Daarbovenop is mijn medicatie hier zelfs nog goedkoper dan de oorspronkelijke prijs die ik in België betaalde. Voor 22 cent kan ik hier een maand medicatie krijgen, dat is dus welgeteld 2,64 euro per jaar!
Obstakels zijn er om te overwinnen
Ik ben dus heel blij dat ik me hier eindelijk heb kunnen overzetten en dit gewoon heb kunnen omarmen als onderdeel van mijn nieuwe leven in Spanje.
Heb jij ook een aandoening die de stap naar het buitenland moeilijker maakt? Of ervaar je nog andere belemmeringen? Stuur gerust een berichtje, we helpen je samen met de andere leden graag op weg zodat ook jij een oplossing vindt voor jouw probleem!
Meer weten over Lisa en haar leven in Malaga? Volg ze op haar Instagram!
Bovendien kan je veel van Lisa leren tijdens de live sessies: schrijf je vrijblijvend in.