Emigreren naar Spanje: voor en na met handige checklijst
Droom je van een leven onder de Spaanse zon? Met 300 dagen zon per jaar, prachtige stranden, heerlijke tapas en een ontspannen levensstijl is Spanje een populaire bestemming voor veel Nederlandstaligen die willen emigreren.
Maar voordat je kunt genieten van die relaxe mañana-mentaliteit, moet je eerst door best wat administratieve uitdagingen heen.
Onze community manager Lisa, die sinds 2022 in Málaga woont, deelt haar ervaringen en praktische tips met je. Van het aanvragen van een NIE-nummer tot het regelen van je zorgverzekering — in deze blog vind je alles wat je moet weten, plus een handige checklist voor je grote verhuis naar España!
Waar moet je aan denken voor je naar Spanje verhuist
Voordat je de grote stap zet om naar Spanje te verhuizen, zijn er enkele cruciale beslissingen die je moet nemen. Van het kiezen van je ideale woonplaats tot praktische overwegingen over je inboedel en auto – deze voorbereidingsfase is essentieel voor een vlotte emigratie.
Hieronder bespreken we de belangrijkste zaken waar je over moet nadenken voordat je je Spaanse avontuur start.
Denk na over je woning in Spanje
Een goede voorbereiding is het halve werk!
Denk voor je vertrek goed na over waar je wil gaan wonen, welke buurt spreekt je aan… misschien ga je al eens eerst op prospectie?
Is er een groot verschil tussen de zomer of de winter?
Ga je voor het platteland voor volledige rust of eerder voor een bruisende stad?
Wil je eerst huren of kopen?
Persoonlijk raad ik aan eerst te huren, zodat je dan het land en de gekozen buurt echt kan leren kennen alvorens je je ergens ‘vast zet’ met een koopwoning.
Zelf bezochten we onder andere Alicante en Malaga om in beide steden onze voelsprieten even uit te steken en te kunnen vergelijken. Niet enkel de temperatuursverschillen kunnen erg uiteenlopen, ook qua levendigheid zijn alle steden erg verschillend en zeker de zomer ten opzichte van de winter.
Uiteindelijk kozen we voor Malaga omdat Alicante ‘s winters eerder een spookstad is. Malaga daarentegen voelde al snel als een echte thuis.
Neem je je inboedel en/of auto mee naar Spanje?
Reis je met het vliegtuig of neem je je auto mee?
Ook dit is een overweging om te maken…
Verkoop je je hele inboedel inclusief auto of reist die met je mee naar het nieuwe land?
Wanneer je zelf met de auto naar Spanje rijdt, kun je een hele hoop spullen meenemen. Houd hierbij ook rekening met kosten, eventuele invoertaksen en de aanpassing van je nummerplaat.
Een alternatief voor het meenemen van je inboedel (zonder auto) kan een gespecialiseerd transportbedrijf zijn dat alles van België of Nederland voor jou naar Spanje verhuist.
Laat je uitschrijven in België
Wanneer je emigreert moet je je eerst bij je woonplaats in België of Nederland laten uitschrijven. Hier krijg je een bewijs van. En dit document heb je nadien nodig om je in Spanje weer in te schrijven en je aan te sluiten bij de overheid, belastingsdienst en zorgverzekering.
Zelf vond ik dat wel heel heftig en definitief. Ik kreeg van de gemeente een papier mee waar op stond ‘afgevoerd’. Ja, zo voelde het ook een beetje…
Wat je moet doen na aankomst in Spanje
Als je net bent aangekomen in Spanje, komt er een hoop administratief werk op je af.
Van het regelen van je identificatienummer tot het aansluiten bij de gezondheidszorg – deze fase is cruciaal voor een succesvol leven in Spanje. Hieronder bespreken we stap voor stap de belangrijkste zaken die je moet regelen zodra je voet zet op Spaanse bodem.
Vraag je NIE-nummer aan
Een NIE nummer (of número de identificacíon de extranjero) is een beetje zoals een Belgisch of Nederlands ID-nummer of btw-nummer.
Je hebt dit NIE nummer onder andere nodig om:
- een woning of auto te kopen,
- een verzekering af te sluiten,
- een bankrekening te openen,
- te werken in Spanje
- of je onderneming in Spanje in te schrijven.
Je kan dit nummer aanvragen via het lokale politiebureau.
Hiervoor moet je een hele hoop papieren invullen zoals het EX-15 of Modelo 790 formulier… indien je veel tijd hebt en de Spaanse taal al onder de knie hebt kun je dit gerust zelf doen.
Zo niet raad ik het aan om een gestor onder de arm te nemen die dit voor jou in orde maakt.
Een gestor is een lokale administratieve specialist die je kan bijstaan met diverse praktische zaken. Tegenwoordig zijn er ook zelfs veel Nederlandstalige gestors verspreid over heel Spanje!
El padron of de inschrijving in het bevolkingsregister
Net zoals in België en Nederland moet je je in Spanje ook inschrijven in het bevolkingsregister bij de gemeente of stad, de ‘empadronamiento’ of kortweg ‘el padron’.
Spanje zou Spanje niet zijn wanneer ik je vertel dat elke locatie dit op een andere manier doet (lacht).
Best zoek je dit op voorhand dus even op voor je eigen gemeente!
Het inschrijven in dit register is verplicht als je vaste woon- en verblijfplaats zich binnen een gemeente in Spanje bevindt. Dit is van toepassing voor iedereen die voor langer tijd (of zelfs permanent) naar Spanje trekt.
Wanneer je een woning gaat huren is het heel belangrijk om op voorhand aan de eigenaar te vragen of je padron kan aanvragen wat dus betekent dat jij je als huurder op dit adres mag inschrijven.
Dit kan je heel wat problemen besparen!
Houd er rekening mee dat wanneer je je niet inschrijft bij de gemeente je hiervoor een boete kan krijgen. Niet onbelangrijk dus!
Wat kies je voor je zorgverzekering in Spanje: privé of overheid?
Spanje is bekend om zijn uitstekende gezondheidszorg, maar ook dit is de laatste jaren vanwege personeelstekorten en bezuinigingen (zoals als vele andere plekken ter wereld) achteruit gegaan.
Er zijn twee soorten gezondheidszorg in Spanje: openbaar en privé.
De openbare gezondheidszorg in Spanje wordt gefinancierd door de overheid en is toegankelijk voor iedereen die in Spanje woont of werkt. Buitenlanders die officieel in Spanje wonen hebben ook toegang tot deze openbare gezondheidszorg. De kosten van deze gezondheidszorg worden bekostigd door belastingen en sociale bijdragen. Top optie dus… hoewel, de openbare gezondheidszorg in Spanje is niet altijd even snel en efficiënt.
Hierdoor kun je naast de openbare instelling dus ook beroep doen op een privéverzekering voor bijkomende gezondheidszorg.
Er zijn gelukkig veel verzekeringsmaatschappijen in Spanje die meerdere plannen en tarieven aanbieden.
De bekendste zijn Asisa, Adeslas, Sanitas, Caser, DKV, Mapfre en AXA.
Veel van deze maatschappijen opereren internationaal waardoor je ook in het Engels geholpen kan worden.
Voor zowel de overheid als privéverzekering zijn er apps beschikbaar waardoor je makkelijk afspraken (en zelfs video consultaties) online kan maken.
Open een Spaanse bankrekening
Voor het openen van een bankrekening in Spanje heb je een geldig identiteitsbewijs, adres EN NIE-nummer nodig.
Het is dus goed om de stappen hierboven eerst te volgen.
Net zoals bij de privéverzekering is er een verscheidenheid aan Spaanse banken waar je als buitenlander een rekening kan openen. Indien dit een grote, internationale bank is, kun je ook hier geholpen worden in het Engels.
Om een rekening te openen maak je best een afspraak op je lokale bureau, of indien je je moedig voelt, kan je het tegenwoordig ook online zelf proberen.
Een handige checklijst voor je verhuis naar Spanje:
Voor vertrek:
- Denk eerst goed na over waar je wil wonen: op het platteland, aan de kust of eerder in de stad
- Kies de plaats die het beste bij jouw wensen en verwachtingen past
- Heb je kinderen? Check dan welke internationale of andere gepaste scholen er in de buurt zijn
- Doe onderzoek naar de kosten ter plaatse: hoeveel moet je gemiddeld betalen om ergens te kunnen wonen?
- Denk na over het al dan niet verkopen van je inboedel en/of auto
- Organiseer je verhuis en maak een stappenplan op
- Verkoop of gooi weg wat je niet wil meenemen: ONTSPULLEN, yes!
- Schrijf je enkele dagen voor je vertrek uit van België / Nederland
Na aankomst:
- Verander eventueel je telefoonnummer naar een Spaans nummer bij een Spaanse provider, zo ben je handiger te contacteren door de lokale instanties
- Schrijf je in bij de padron in Spanje
- Vraag een NIE nummer aan
- Open een Spaanse bankrekening
- Schrijf je in voor de sociale zekerheid
En tot slot: connecteer!
Maak kennis met lokale mensen, maar ook met andere emigranten of expats die in Spanje zijn gaan wonen. Je zal merken dat je je hierdoor al veel sneller zal thuis voelen!
Veel succes… ofwel: Buena suerte!!