Ina De Becker bij het YpacaraĆ­meer of lago YpacaraĆ­

Emigreren naar Paraguay: voor- en nadelen van het leven in Zuid-Amerika

Paraguay: onbekend en onbemind?

Paraguay, officieel de Republiek Paraguay, is een land in centraal Zuid-Amerika, doch heel wat minder bekend dan de buurlanden Brazilië, Argentinië en Bolivia.
Een land omringd door andere landen dus zonder kustlijn of stranden. En toch DE keuze van de INA community oprichtster Ina.
Intussen neemt de stroom van migranten en digitale nomaden in Paraguay echter gestaag maar zeker toe. Van over heel de wereld komen ze, op zoek naar een financieel interessante voedingsbodem en een veilige haven bij onrust in eigen land.
Ina vertelt in deze blog alles over haar wedervaren in dit nog steeds “tamelijk” onbekende, maar niet onbeminde, land.

Ina in de prachtige groene natuur van Paraguay

Het begin van een leven in Paraguay

Yves en Ina in Paraguay

In 2024 besloot ik, na een testperiode in Nicaragua, in overleg met mijn toenmalige partner het leven in Paraguay te ontdekken.
Op weg naar een nieuwe bestemming.
Hij vloog in mei vanuit België naar Paraguay en ik dus vanuit Nicaragua om daar samen onze toekomst uit te bouwen.
Onze gemeenschappelijke droom was om zelfvoorzienend te leven. En we hadden een interessante, zelfvoorzienende community gevonden in Paraguay waar we konden aansluiten bij andere migranten.
Helaas werden we tijdens onze eerste maand geconfronteerd met iets wat wel vaker voorkomt (niet enkel in Paraguay), namelijk oplichterij.
De input van de staat qua wetten en regels is immers miniem, waardoor je zelf heel goed moet uitkijken om niet opgelicht te worden. Het voordeel is dan weer dat je een enorme vrijheid ervaart en zelf je verantwoordelijkheid mag nemen.

Asunción: de bruisende hoofdstad van Paraguay

Om voet aan wal te krijgen, besloten we om tijdelijk in de hoofdstad Asunción te verblijven en van daaruit te kijken naar waar we ons best konden vestigen op het platteland.
Asunción is dan ook een prima uitvalsbasis om de fundamenten te leggen voor al je verdere plannen in Paraguay.
Asunción is een stad zoals vele andere: een stad die 24/7 aan staat met veel grote verlichte reclameborden en standaard files tijdens het spitsuur. Bovendien moet je als voetganger goed uitkijken waar je loopt omdat de wegeninfrastructuur slecht is.
Isolatie en dubbel glas zijn geen verplichting of noodzaak in Paraguay en worden dus niet gebruikt bij de meeste woningen.
Zo sloop het drukke stadsleven ons leven binnen en zorgde dat er voor dat we in ons appartement geen rust vonden.

Ina geniet volop van het leven en werken in Paraguay

Heimwee naar het Westerse leven?

Als je het Westers leven op het vlak van luxe en businessrush mist en wilt verderzetten, is Asunción de plaats om te vertoeven. Businessrelaties opbouwen en netwerken gaan er heel gemakkelijk, want businesslui kom je overal tegen.

Bovendien zijn er in de hoofdstad tal van horecazaken en uitgaansplekken om de nodige contacten te leggen.

Iets nodig? Asunción is “The place to be”!

Ina De Becker in Asunción, de hoofdstad van Paraguay

Asunción is ook dé plaats om je inboedel en wagen aan te kopen.
Je auto mee verhuizen naar Paraguay is namelijk geen aanrader, laten importeren vanuit de USA gebeurd geregeld.
Alles wat je van je thuisland zou willen hebben, kan je in de grote shoppingmalls terugvinden.
Lokale producten zijn vaak veel goedkoper dan in Belgie of Nederland. Scholen en ziekenhuizen die aan Westerse standaarden voldoen, bevinden zich eveneens in Asunción.
Tot slot is de hoofdstad ook de plaats waar alle overheidsinstanties aanwezig zijn die je dient te passeren om je verblijfsvergunning te regelen, de zogenaamde Cédula.

Een verblijfsvergunning of Cédula aanvragen in Paraguay

Er zijn verschillende soorten verblijfsvergunningen of Cédula’s. Bijgevolg bestaan er verschillende intermediairs, genaamd gestors die je hierbij kunnen helpen.
Maar ook hier zijn er helaas veel oplichters bij, vandaar is het belangrijk dat je de procedure volledig begrijpt en opvolgt.
Het is mogelijk om de procedure volledig zelf te regelen als je vloeiend Spaans spreekt.
Doe je echter beroep op de diensten van een gestor, dan gaat alles vaak veel sneller.
Deze gestors kennen immers alle benodigde contactpersonen en ze worden meteen op de hoogte gebracht bij procedurewijzigingen en de stand van jouw aanvraag.

Ina De Becker ondertekent haar Cédula of verblijfsvergunning in Paraguay

Een tijdelijke of permanente Cédula of verblijfsvergunning?

Ik heb zelf van A tot Z twee soorten procedures doorlopen. Mijn toenmalige vriend had gekozen voor een tijdelijke Cédula en ik voor een permanente Cédula voor investeerders.

Een tijdelijke verblijfsvergunning in Paraguay vervalt na 2 jaren en je moet deze 3 maanden op voorhand terug verlengen of een permanente verblijfsvergunning aanvragen.

Aangezien ik alles had verkocht in België, werk had en wist dat ik vroeg of laat grond ging kopen in Paraguay, vond ik het gemakkelijker om in één keer alle administratieve rompslomp te doorlopen. Op die manier hoef ik er 10 jaar niet meer naar om te kijken. Een permanente Cédula moet je namelijk alsnog elke 10 jaar verlengen.

Door mijn keuze om een permanente Cédula voor investeerders aan te vragen kon ik ook meteen één of meerdere bedrijven openen in Paraguay.

Het belastingvoordeel in Paraguay

Guaranies, de officiële munteenheid van Paraguay

Het belastingvoordeel in Paraguay sprak me natuurlijk aan als ondernemer. Wanneer je aantoont dat de inkomsten vanuit je bedrijf verworven zijn vanuit het buitenland (jouw klanten zijn niet gevestigd in Paraguay), dan betaal je hierop 0 % BTW.

Voor inkomsten verkregen binnen Paraguay, is de regel heel simpel en dit geldt voor zowel zelfstandigen als particulieren. Je betaalt slechts 10% belastingen die je naar 0% kan terugbrengen door het inbrengen van de tickets en facturen van je aankopen, ongeacht je aankoop. Ja, zelfs alcohol en sigaretten.

Gesproken talen in Paraguay

In Asunción kom je veel Westerlingen tegen en is het mogelijk dat je zakelijke Paraguayaanse contactpersoon het Engels machtig is. Desondanks zal je met een andere taal dan het Spaans in Paraguay niet ver komen.

In de hoofdstad is Spaans de voertaal, maar Paraguay heeft twee officiële talen. Naast het Spaans is de voertaal Guaraní, dezelfde naam als de Paraguayaanse munteenheid Guaranies. Het Guaraní is voornamelijk de taal die op het platteland wordt gesproken en was de oorspronkelijke taal voor de bezetting van de Spanjaarden. Het Guaraní kent vele dialecten waardoor zelfs Paraguayanen van het ene dorp niet het Guaraní verstaan van het andere dorp.

Je weg vinden op het platteland zonder straatnamen

Zoals in vele Latijns-Amerikaanse landen zijn (hoofd)steden vaak niet representabel voor de rest van het land. Waar je in Asunción de weg gemakkelijk vindt met straatnamen en huisnummers geldt dit zelden op het platteland. Wanneer iemand jou de weg beschrijft, wordt er gebruik gemaakt van de termen van “blok x” en “zandweg Y”. Daarnaast is ook niet overal de internetverbinding even sterk of zelfs niet aanwezig, waardoor je geen beroep kan doen op een GPS.

Hierdoor ben je vaak genoodzaakt raad te vragen aan voorbijgangers als je de weg niet vindt.
Gelukkig helpen ze jou steeds met plezier.

Hoewel Paraguay geen kustlijn heeft, is er wel een overvloed aan water beschikbaar

Tranquillo of de rekbaarheid van tijd

De tranquillo (= rust) vibes zijn een vaste waarde bij de locals op het platteland. Niemand heeft haast en als jij als Westerling te veel stress toont, zullen ze je hier op aanspreken. Tijd is bij de Paraguayanen namelijk een flexibel begrip. Wanneer je vraagt wanneer iets af zal zijn, antwoorden ze standaard “Wanneer het af is”.
De Paraguayanen leven veel meer dan wij Westerlingen op het ritme van de natuur.

Wanneer het regent, gaan mensen niet naar hun werk en blijven schoolgaande kinderen thuis. Aangezien de zandwegen dan in modder veranderen, heeft het geen nut je op de weg te begeven met je brommer.

Vervoer en rijbewijs in Paraguay

In Paraguay kan je best een terreinwagen gebruiken door de slechte conditie van veel wegen

De brommer is immers het meest gebruikte voertuig van de Paraguayanen. Al van kindsafaan worden ze mee op de brommer gezet, vaak zonder helm.

Je rijbewijs halen in Paraguay is heel simpel en lijkt op een computerspel. Je krijgt een joystick in handen en je moet ervoor zorgen dat je toegewezen auto op het computerscherm de rand van de weg niet raakt.

Of nog eenvoudiger: je betaalt € 50 à € 100 (afhankelijk van waar je je rijbewijs aanvraagt) en je ontvangt je rijbewijs nadat de antwoorden op een vragenlijst door de loketbediende worden ingevuld.

Bij voertuigen zijn verzekeringen niet verplicht en ook geen controles op de staat van het voertuig. Het is aan jou om voorzichtig te rijden en je verantwoordelijkheid te dragen. Je volgt dus zelf de staat van je voertuig op en jij beslist of jij al dan niet een verzekering wil afsluiten.

Verkies je een auto, dan is een 4×4 aangeraden, omdat de wegen er niet altijd even goed bijliggen. En een terreinwagen is zeker nodig indien je, zoals wij, gronden bezoekt om aan te kopen.

Aankoop en huur van huizen en grond in Paraguay

Een woning huren van locals

Het bruisende Asunción was voor ons al heel snel een plek waar we ons niet thuis voelden vanwege de drukte.
Zo hebben we op vier maanden tijd op vier verschillende plekken gewoond. Na het appartement in Asunción, zijn we voor één maand gaan wonen in Ypacaraí in afwachting van onze huurwoning in San Bernardino die nog in aanbouw was.

Tijdens onze zoektocht naar huurwoningen merkten we op dat de prijzen heel hard variëren. De huurprijzen hangen niet enkel af van de locatie, maar vooral van de nationaliteit van de eigenaar.
Is de eigenaar van je woonst een Westerling, dan zie je prijzen die gelijkaardig of zelfs nog duurder zijn dan in België. Is de eigenaar echter een local, dan doe je voor de oppervlakte die je tot je beschikking krijgt een koopje.

Grond kopen in Paraguay

Ondanks dat we na verloop van tijd eindelijk onze rust hadden gevonden en op één plaats bleven wonen, was het noodzakelijk om ook onder de zoektocht naar grond onze schouders te zetten. Zonder een eigen landgoed, kan je namelijk moeilijk starten met zelfvoorzienend leven. Het koopaanbod van gronden is veel groter dan de vraag. Hierdoor staan sommige gronden al jaren te koop.

Paraguay is geen online land en kan je dus weinig beroep doen op handige immosites. Er zijn advertenties op google en op Facebook, maar vaak zijn die niet betrouwbaar en/of responsief en zal je toch nog heel wat bijvragen moeten stellen. Je bezoekt en onderzoekt de gronden best persoonlijk om een goed zicht te hebben op het aanbod.

Het aanbod van grond wordt meestal via mond op mondreclame doorgegeven of via “te koop” borden op de grond zelf. Zo goed als alles is onderhandelbaar in Paraguay, dus ook de prijs van de gronden. Een bod doen vanop afstand is net zoals in de meeste landen geen goed plan. Het ontbreken van grondrechten, de zogenaamde titles is iets wat vaker voorkomt in Paraguay. Dit kom je enkel te weten door de grond via een makelaar en/of advocaat te laten onderzoeken. Daarnaast heeft Paraguay ook aanzienlijk wat sojaplantages waar pesticides worden gebruikt, die de kwaliteit van lucht, water en grond beïnvloeden.

Wij zijn zowel in onze zoektocht naar huis als grond begonnen met onze eigen wensenlijst, waardoor de selectie vergemakkelijkt werd. Paraguay is een groot land en je zoektocht kan hierdoor eindeloos duren.

Hoewel Paraguay geen kustlijn heeft, zijn er plekken genoeg waar je bij het water kan zitten

De natuur in Paraguay

De omgeving was voor ons heel belangrijk, namelijk de natuurlijke rijkdommen van Paraguay.

Hoewel het land geen kustlijn heeft, heeft Paraguay aan water geen gebrek. Paraguay heeft heel veel watervallen, de water-en energievoorziening van dit land is gigantisch. Net zoals de locals genieten ook wij vaak van een hele dag liggen aan een waterval, waarvoor je natuurlijk wel eerst een hike moet doen.

Ondanks dat er veel bos is verdwenen in Paraguay, vanwege de sojaplantages is er nog heel veel groen te zien, zelfs de hoofdstad staat vol met bomen. Hierdoor word je constant getrakteerd op vogel-en krekelconcerten. Minder mooie dieren en insecten komen natuurlijk ook voor zoals grote spinnen, grote nachtvlinders, padden, schorpioenen en slangen.

In Paraguay groeit een overdaad aan fruit

Papaya’s, bananen, mango’s die in het wild groeien zorgen er voor dat je niet snel omkomt van de honger.

Op het platteland leeft ieder huishouden voornamelijk buiten, samen met hun dieren. Naast honden zijn varkens, koeien en kippen een standaard onderdeel van een huishouden.

De Paraguayanen leven in communities en kopen of -beter gezegd- ruilen met elkaar in voedingsmiddelen. Een waterput is hier ook de normaalste zaak, want zo zelfvoorzienend mogelijk leven is op het platteland vanzelfsprekend.

Het weer in Paraguay

De weersomstandigheden in Paraguay geven ook de mogelijkheid tot zelfvoorzienend leven, er zijn net zoals bij ons 4 seizoenen maar in de tegenovergestelde periode en temperaturen kunnen in de zomer oplopen tot boven 40°C.

Het tijdsverschil met Centraal-Europa kan dus ook in 1 maand tijd tot drie keer toe veranderen. Na in Nicaragua volledig aangepast te zijn aan een droog-en een regenseizoen, moet ik toegeven dat ik me een ongeluk verschoot bij de koude temperaturen (onder de 15°C) toen ik landde in mei én het regende dan ook nog eens. Het was namelijk winter in Paraguay en 2024 was ook het jaar van el Niño, waardoor de temperaturen iets extremer zijn dan anders. Dit natuurverschijnsel in de Grote Oceaan vindt om de 5 jaar plaats.

Het opstarten van een zelfvoorzienende community in Paraguay

In Paraguay wonen veel buitenlanders die een community starten en in de mate van het mogelijke zelfvoorzienend leven: Japanners, Duitsers, Oostenrijkers, Nederlanders, enz.
In Paraguay moeit de overheid zich nauwelijks en leven mensen onafhankelijk en op eigen verantwoordelijkheid.
De Paraguayanen geven de opgedane kennis over huizenbouw en het boerenleven van generatie op generatie over. Deze zelfvoorzienende communities vormen een echte trekpleister. Let echter op voor oplichters en geloof niet iedereen op hun woord.

In Paraguay leven veel mensen van landbouw en veeteelt

Zo werd de zelfvoorzienende community die ons oorspronkelijk naar Paraguay gelokt had, naar de buitenwereld voorgesteld als een zelfvoorzienende community voor wakkere mensen.

(Wakkere mensen zijn mensen die zich ervan bewust zijn dat het kapitalistisme een systeem is dat de mensheid niet dient, maar als doel heeft om mensen afhankelijk te houden van schulden, afhankelijk van de farmacie, denken in schaarste, angst en onzekerheid. Het kapitalisme is een systeem waarbij kritisch denken in de kiem wordt gesmoord, het menselijk lichaam niet in staat is tot zelfheling en alternatieve geneeskunde word geridiculiseerd. Door de samenwerking van mediakanalen, banken, grote bedrijven zoals multinationals en overheden wordt er één soort gedachtengoed in stand gehouden. Voor meer informatie hierover kan je terecht bij onze samenwerkingspartner coach Ken. )

Schijn bedriegt of check voor men je beliegt

De community leden vertelden ons dat alles wat je op het veld zag, verwerkt werd in de maaltijden in het restaurant en diende als aanbod in de supermarkt. Het leek voor ons dan ook meer dan logisch dat we zelf mochten werken op de velden en de supply chain mochten opvolgen. Helaas was dit niet toegelaten en bovendien merkten we op dat de levering van voeding en producten voor de supermarkt van buiten de community kwam. De consumptieprijzen voor zowel woningen als etenswaren bereikten Westerse normen. Nochtans als je de prijzen zag van de locatie waar de community gevestigd was, dan wist je dat deze prijzen véél lager waren.

Wanneer ik mijn bedenkingen uitte, dan was het antwoord dat de prijzen hoger lagen omdat je op die manier ook bijdraagt aan de community. Aangezien dit een bedrijf was, waarin je kon investeren door grond aan te kopen vond ik het niet meer dan logisch dat ik de cijfers opvroeg. Hun representatie naar de buitenwereld was dat er volledige transparantie was, maar ook daar stootte we op een NEEN. Hun uitleg was dat ze de boekhouding nog op orde moesten krijgen omdat de vorige managing director met veel geld was gaan lopen. Aangezien ik zelf ondernemer ben vond ik het heel raar om te horen dat je een MD alle vrijheid geeft in de financiën van de zaak. Voor mij was dit eerder een teken van slecht ondernemerschap en juist een reden te meer om heel transparant te zijn over de boekhouding.

Check voor je investeert

Paraguay is een land waar werken nog kan opbrengen dankzij het voordelige taxklimaat

Veel mensen hadden in deze community ook hun geld volledig ingestoken en de hele investering verloren “door de vorige MD (Managing Director)”. Hierdoor twijfelde ik of dit een community was waarin mensen zelf verantwoordelijkheid mochten en konden opnemen.

Het deed mij en mijn toenmalige vriend weer denken aan een centrale macht die doet alsof alles goed geregeld is in jouw voordeel, maar eigenlijk al je verantwoordelijkheid afneemt en je afhankelijk maakt. Voor ons begonnen er genoeg rode vlaggen te wapperen om ervoor te zorgen dat we zo snel mogelijk verdwenen.

Tijd om een eigen community op te starten

Paraguay, een land waar:

  • de locals zelf leven in communities met verschillende generaties samen,
  • mensen van jongsaf aangeleerd krijgen hoe ze dieren moeten verzorgen en slachten
  • fruit weelderig in het wild groeit
  • een overvloed is aan water, energie en vlees, …

Zelfvoorzienend leven in een community zou volgens ons echt niet zo complex en duur moeten zijn zoals de community waaruit we waren vertrokken. Dit kon beter, dit kon anders!

Wij kiezen voor verantwoordelijkheden delen, zelfwerk als key, net zoals samenwerken aan de creatie van iets moois en duurzaam. Zo besloten we zelf een nieuwe community te bouwen met andere gelijkgestemde ondernemers.

De uitdagingen van een emigratie buiten Europa

De teleurstelling van de community waar we oorspronkelijk gingen wonen, vier keer verhuizen op vier maanden tijd, een relatiebreuk, voor mij weer wennen aan kouder weer, enz.. er waren genoeg momenten dat ik dacht “Waarom kan het niet gemakkelijk verlopen?”
Zo voelde ik me regelmatig eenzaam en verloren in dit nieuwe land.

Migreren zorgt ervoor dat je heel snel geconfronteerd wordt met de zwaktes en sterktes van jezelf en van de mensen die mee met jou migreren.
Je zal onverwachte situaties tegenkomen, maar je groeit als individu én dat maakt het allemaal meer dan de moeite waard. Meer dan eens zal je beseffen dat netwerken en het behoren tot een community echt onmisbaar is én zeker in een land zoals Paraguay.

## Tijd om een eigen community op te starten

Paraguay, een land waar:

- de locals zelf leven in communities met verschillende generaties samen,
- mensen van jongsaf aangeleerd krijgen hoe ze dieren moeten verzorgen en slachten
- fruit weelderig in het wild groeit
- een overvloed is aan water, energie en vlees, …

Zelfvoorzienend leven in een community zou volgens ons echt niet zo complex en duur moeten zijn zoals de community waaruit we waren vertrokken. Dit kon beter, dit kon anders! 

Wij kiezen voor verantwoordelijkheden delen, zelfwerk als key, net zoals samenwerken aan de creatie van iets moois en duurzaam. Zo besloten we zelf een nieuwe community te bouwen met andere gelijkgestemde ondernemers.

Alles kan hier gefikst worden met een grote dosis creativiteit. En door oprechte interesse te tonen in de anderen en hun niet enkel in te schakelen als je iets “nodig” hebt. Door een netwerk en community uit te bouwen met gelijkgezinden, weet ik dat dat ik mijn plek op deze gigantische aardbol eindelijk heb gevonden en ik hoop dat iedereen dit gevoel mag ervaren.

Wens jij ook je emigratiedroom naar Paraguay te realiseren? Dan kan je mij hiervoor inschakelen.

Wil jij ook naar het buitenland verhuizen en je al online laten omringen door anderen die:

  • ook naar het buitenland willen vertrekken
  • reeds naar het buitenland zijn vertrokken
  • expert zijn in emigreren

Schrijf je dan in voor onze eerstvolgende gratis live infosessie.