Ina De Becker op een strandstoel onder de palmbomen in Nicaragua

Emigreren buiten Europa: 10 belangrijke tips

Ina De Backer op een zonnige bestemming

Enkele grote uitdagingen bij je vertrek buiten Europa 

Enkele van de grootste uitdagingen zijn de afstand, het klimaat, het tijdsverschil en de cultuurverschillen.  Denk voor je vertrek buiten Europa alvast hier goed over na: 

  • Wanneer er iets gebeurt, ben je minder snel terug bij het thuisfront vanop een internationale bestemming dan wanneer je nog binnen Europa woont. Zijn er wel regelmatig vluchten naar België of Nederland?  
  • Je hebt vaak te kampen met een heel groot tijdsverschil waardoor contact opnemen met het thuisfront vaak moeizamer verloopt.
    Binnen Europa zijn de roamingskosten volledig weggevallen, maar telefoneren of internet in je nieuwe thuisland kunnen best een bom geld kosten als je niet uitkijkt.  
  • Ben je een echte koukleum of heb je het net altijd te warm? Hou eveneens rekening met het klimaat bij de keuze van je nieuwe thuis. Het heeft geen zin je constant slecht in je vel te voelen. 
  • Daarnaast zijn er uiteraard ook grotere cultuurverschillen voor wie verhuist buiten Europa dan voor wie binnen de EU blijft.
    Hoe zit het met de godsdienst?
    Zijn er bepaalde regels waar jij je ook aan gaat moeten houden?
    Heeft een vrouw dezelfde vrijheid als in België?
    Hoe wordt er naar “vreemdelingen” gekeken?  

Toch emigreren buiten Europa? Check dan deze 10 belangrijke tips: 

1. Zorg dat je visum in orde is

Binnen Europa hebben we de luxe dat we in elk ander Europees land mogen wonen en werken. Voor wie buiten Europa emigreert, is dat niet zo en zal je een visum moeten regelen. Elk land heeft zijn eigen visumvereisten en procedures. Het type visum dat je nodig hebt, hangt af van je specifieke situatie. Ga je daar (tijdelijk) werken, studeren, met pensioen of net een bedrijf starten? 

2. Controleer de geldigheid van je rijbewijs

Ook niet onbelangrijk: is je huidige rijbewijs wel geldig in je nieuwe niet-Europese land? In veel gevallen heb je een internationaal rijbewijs nodig om tijdelijk te mogen rijden. Dit is meestal een eenvoudige procedure die je kan regelen voor je vertrekt.
Wil je je echt op een nieuwe bestemming vestigen? Dan moet je vaak zelfs een lokaal rijbewijs behalen. Dat kan betekenen dat je opnieuw een rijexamen moet afleggen (afhankelijk van de regels van het land). 

3. Denk aan je ziektekostenverzekering

Zorg ervoor dat je een ziektekostenverzekering hebt die geldig is in je nieuwe land. Sommige landen vereisen dat je een lokale verzekering afsluit, terwijl andere landen je toestaan om een internationale verzekering te gebruiken. Ook dit is weer afhankelijk van land tot land.
Hou hierbij zeker ook rekening met het volgende: repatriëring, tandheelkundige zorg of specialistische behandelingen. 
Denk ook goed na over de staat en de beschikbaarheid van de ziekenzorg op je nieuwe bestemming.  

4. Doe onderzoek naar de belastingplicht in het emigratieland van je keuze

Ook niet onbelangrijk zijn de internationale belastingregels. Doe hier zeker grondig onderzoek naar en laat je goed informeren.
Sommige landen hebben belastingregels om dubbele belasting te voorkomen, maar het is belangrijk om te weten wat jouw specifieke situatie vereist.
Hiervoor kan je best een lokale expert of boekhouder onder de arm nemen, zodat je goed weet hoe en wanneer je belastingaangifte moet doen in je nieuwe land. Dit kan verschillen van de procedures die je gewoon bent. Het is dan ook cruciaal om op de hoogte te blijven om boetes te voorkomen

5. Maak een keuze op vlak van huisvesting 

Ook op vlak van huisvesting zijn er veel verschillen per land. In sommige landen is het huren van een woning de norm, terwijl in andere landen het kopen van een huis voordeliger kan zijn.
Maak jezelf vertrouwd met de lokale vastgoedmarkt en de procedures voor het huren of kopen van een woning. Dit kan betekenen dat je een lokale makelaar inschakelt om je te helpen bij het vinden van de juiste woonst. 

Denk aan huisvesting in je nieuwe thuisland

6. Leer eventueel al de lokale taal 

Afhankelijk van welk land je kiest, kan het handig zijn om de basis van de lokale taal al te leren voor je vertrek. Zo wordt het dagelijks leven ter plaatse meteen een stuk eenvoudiger.  
Hou er rekening mee dat sommige talen veel gemakkelijker te leren zijn dan andere. Denk maar aan een ander alfabet, schrijven van rechts naar links, andere klanken en tekens, enz.  

7. Zorg ervoor dat je bankkaart werkt op je gekozen bestemming 

Tenzij je een visakaart hebt, zal je gewone debetkaart wellicht niet werken op je nieuwe bestemming. Hierdoor kan het nodig zijn om een lokale bankrekening te openen.
Sommige landen hebben speciale bankrekeningen voor expats die je helpen om gemakkelijker toegang te krijgen. 

8. Leer werken met de andere valuta in je nieuwe thuisland 

Wees je daarnaast ook bewust van de wisselkoersen en eventuele kosten voor internationale transacties. Het kan handig zijn om een deel van je geld over te zetten naar de lokale valuta voordat je verhuist. 

9. Hoe zit het met je pensioen?  

Binnen Europa bouw je een pensioen op voor het moment dat je stopt met werken. Bestaat er een gelijkaardige regeling in emigratieland? Of zorg je zelf voor de nodige fondsen?  

10. Mag of kan je huisdier mee?  

Kan je je hond meenemen bij je emigratie buiten  Europa?

Niet elk land laat het invoeren van dieren zo gemakkelijk toe.
Vanzelfsprekend neem je je huisdier graag mee, maar kan dit wel?
En indien het mee mag, welke papieren moet je allemaal in orde maken? Is je huisdier toegelaten op het vliegtuig? Moet je huisdier in quarantaine bij aankomst?  

Je ziet het: emigreren buiten Europa vereist een grondige voorbereiding en onderzoek

 

Door je goed voor te bereiden op zaken als visum- en werkvergunningen, de geldigheid van je rijbewijs, ziektekostenverzekering, belastingplicht, huisvesting en culturele aanpassingen, kan je veel van de uitdagingen van deze grote stap verlichten

Tip: wanneer je je aansluit bij de INA community matchen we je met ervaringsdeskundigen.
Dat zijn mensen die al naar jouw nieuwe bestemming geëmigreerd zijn, zodat zij je ook op weg kunnen helpen. 

Zijn er zo meteen al een hele hoop vragen bij je opgekomen? Neem dan deel aan één van onze gratis live sessies, waarbij je volop vragen kan stellen.

Check alles goed voor je vertrek naar het buitenland

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *