Remote leven en werken vanuit een andere tijdzone
Als complete voorstander en promotor van remote werken, richtte ik mijn onderneming Nexus Pursuit zo in dat ik van overal in de wereld mijn werk kan uitvoeren. Om anderen te inspireren en te helpen hetzelfde te doen, kwam deze INA community tot stand.
Ondertussen leef en werk ik al maanden vanuit een andere tijdzone dan al mijn contactpersonen. Hoe dat in zijn werk gaat, lees je hier.
Wisselende emigratielanden met verschillende tijdzones
Ik begon namelijk mijn emigratiereis in Nicaragua – Centraal Amerika, waar een community mijn aandacht had getrokken en waar ik een echt thuisgevoel had na een eerder bezoek aan dit prachtige land.
Na drie maanden ter plaatse bezocht ik de Benelux voor een “thuis”bezoek, waar ik een minder positieve ervaring had dan ik hoopte. Bleek dat mijn beslissing om te emigreren de beste keuze was die ik ooit kon maken, want aan de ratrace “thuis” kon ik niet meer wennen.
Eenmaal ik weer gesetteld was in Nicaragua, kreeg ik het leuke nieuws dat mijn partner in België ook klaar was om Europa te verlaten. Zo beslisten we samen om een nieuwe thuis te maken van Paraguay – Zuid-Amerika.
Tussendoor moest ik voor de nodige formaliteiten voor de INA community nog een tussenstop doen in Canada.
Deze wisselende thuisplekken met verschillende tijdzones kropen me niet in mijn koude kleren. Je lichaam vraagt om een vast bioritme en ook de contacten met het “thuisfront” verliepen veel moeizamer door de grote – en steeds wisselende – uurverschillen.
Terug een vast thuisland: Paraguay
Nu ik ondertussen een nieuwe thuis opgebouwd heb, samen met mijn partner, in Paraguay, blik ik graag even terug op het remote samenwerken met mijn contacten die gedurende die periode tussen zes à acht uur tijdsverschil met mij hadden.
Aangezien mijn emigratie een project was waar ik al bijna twee jaar naartoe gewerkt had, was iedereen op de hoogte van mijn plannen en werd er op voorhand veel voorbereid. Zo konden zowel klanten als leveranciers met een gerust gevoel de samenwerking met mij verderzetten.
Het is steeds mijn doel geweest permanent te verhuizen en niet als digitale nomade rond te trekken, waarbij het voordeel hier van het leven in een vaste tijdzone voor mij nog extra in het oog sprong.
Het tijdsverschil vraagt om een extra inspanning en een degelijke planning
Wat mij het eerst opviel, is dat je door het tijdsverschil genoodzaakt wordt om heel gestructureerd te werken, omdat je overlappende contactmomenten veel beperkter zijn. Dit zorgt er ook voor dat je de tijdsduur van je calls veel beter moet respecteren, omdat er minder speling is.
Een degelijke planning werd een absolute noodzaak.
Mijn professionele contacten waren natuurlijk ook heel nieuwsgiering naar mijn omgeving, waardoor ze al snel afgeleid waren als ze een stralende achtergrond zagen met een palmboom of vreemde, vrolijke vogelgeluiden hoorden.
Hierdoor leerde ik al snel dat een noise cancelling headset noodzakelijk was en de achtergrond best volledig vervaagd werd, want door de beperkte tijd wilde ik hun volledige aandacht bij het onderwerp houden.
Vanzelfsprekend was het bijpraten met familie en vrienden net leuk in deze verre, exotische setting, zodat ook zij konden meegenieten van mijn gedurfde emigratie.
Wisselende tijdzones met wisselende connectiekwaliteit vragen om een back-upplan
Ondanks dat het wonen en werken op een exotische, verre bestemming tal van voordelen heeft, is het op voorhand testen van de wifi voor belangrijke meetings noodzakelijk. De internetkwaliteit laat soms echt te wensen over.
Bovendien heb je maar beter ook een back-upplan. Dat kan dan net zoals in België je mobiele internet zijn, maar die ouderwetse kabel in de muur gebruiken kan ook al een oplossing zijn. Denk na over eventuele roamingkosten en ga voor de interessantste keuze.
Videobellen of meetings inplannen kan je niet voor alles doen én al zeker niet als het dringend is. Op zulke momenten was ik heel blij dat ik zowel mijn Belgisch mobiel als vast nummer behouden had. Voice over IP – wat in mijn geval bellen via de vaste lijn was door gebruik te maken van Teams – heeft mij vaak kunnen ‘redden’. Het voordeel hierbij is ook dat de andere persoon niet eens weet dat je vanuit de andere kant van de wereld met een vast Belgisch telefoonnummer belt.
Kies een gepaste en betaalbare telefoniepartner uit
Mijn gsm-abonnement had ik al in België overgezet naar een andere leverancier, want de grote spelers zijn enkel interessant als je niet buiten Europa gaat.
Als ik bij die leverancier was gebleven, zou ik mij zelfs blauw betaald hebben aan inkomende oproepen waarbij er een voicemailbericht ingesproken wordt.
Nu heb ik een heel voordelig tarief voor mijn internationale levens- en werkstijl, dat ik iedereen aanraad die buiten Europa wil emigreren.
Snel knopen doorhakken en blijven netwerken dankzij sociale media
Een groot voordeel was dat ik al in België 100% op afstand werkte, ook met mijn team. Dat team was ook al enige tijd volledig op elkaar afgestemd. Helaas viel op een bepaald moment het ene teamlid na het andere weg, waardoor ik op korte tijd twee teamleden moest vervangen en een ander teamlid ingeschakeld heb om naast Nexus Pursuit ook voor de INA community te werken.
Mijn redding op dat moment? Snel kunnen schakelen én altijd blijven inzetten op netwerken, waar ik ook naartoe ging. En daarnaast uiteraard ook de geweldige procedures die mijn teamleden zelf opmaken tijdens hun werk.
Het belangrijkste van al is dat jij het vooral zelf ziet zitten én jezelf ook tijd gunt om dit goed voor te bereiden. Omdat jij de keuze maakt om te vertrekken naar het buitenland, ben jij ook meestal degene van wie de meeste aanpassingen verwacht worden.
Uiteraard moet je jezelf ook op de nieuwe bestemming opnieuw voldoende tijd geven om die grote stap die je net gezet hebt te plaatsen, waardoor je kan ‘landen’ zoals we dat in de livesessie van de INA community telkens toelichten.
Werken om te leven, niet andersom
Je werk zou namelijk geen beperking mogen zijn om het leven te hebben dat je wil. Integendeel, je werk zou eraan moeten bijdragen.
Dit is wat ik voor iedereen met dezelfde droom wens:
- Werk moet zich aanpassen aan jouw leven, niet andersom. Te veel werk? Dan besteed je dit zoveel mogelijk uit aan VA’s, die vaak dezelfde buitenlanddroom hebben als jij en daarom voor remote werken gekozen hebben.
- Lijkt die stap naar het buitenland een verre droom die je maar niet binnen handbereik krijgt? Laat je dan omringen door anderen die samen met jou de stap zetten en laat je begeleiden door ervaringsdeskundigen via de INA community.
Wat denk je ervan om eens kennis te maken en de kans te krijgen al je vragen te stellen?
Of schrijf je vrijblijvend in voor één van onze live sessies en kom zo alles te weten!
Niets meer missen?
Volg ons op onze socials: